Z Olomouce do Istanbulu #31 

🏡 9. – 13. Června 🏡

Už vím, proč mě to včera tak nebavilo. Mám teplotu a bolí mě celý člověk. Zkouším se zavodnit, ale jsem unavený a když už můžu, tak si dojdu na oběd a láduji se zeleninou a vitamíny. Dostávám možnost schovat kajak do sklepa u přístřešku, kde jsem dneska spal a velice rád toho využívám. Proč by ne, dobíjím elektroniku, doplňuji si vzdělání o Srbsku a jeho historii. Taky jsem po měsíci viděl film, a aspoň trochu tématicky, Švejka! Čistím alespoň základně počítač od všudypřítomného písku a nabírám síly.
Ujali se mě tu dva přátelé, u jednoho spím ve sklepě, u druhého v kavárně vysávám wifi, citronádu, a jakmile se mi udělá lépe, tak i pivo a vynikající rakiji. Je to vlastně kalvádos, ale…
I po vyčištění musím do klávesnice třískat jak obvoďák do psacího stroje, je to dost únavné, mezerník funguje spíše na dobré slovo. Druhý den marodky se zmíním, že mám rozbité kormidlo. „Jsme Srbové!“ dozvídám se „My opravíme všechno!“ Nějak místně parafrázovali zlaté české ručučky… Trvalo to skoro dva dny, už jsem začínal propadat zoufalství. Nevím, zda jsem to psal, ale ty dvě náhradní destičky jsem prokaučoval v Budapešti kvůli chybné adrese a nyní jsem se dozvěděl, že mě nestihnou ani v Bělehradě a vrací se do Čech… Nakonec ale byl náhradní díl opravený. Esteticky sic nic moc, ale je v tom momentálně tolik železa, že by držet měl… Uvidím
Když už je lépe i mému gastrointestinálnímu traktu, prohnal jsem jej mastným mletým masem a hromadou citronády. Vypravím se i do města! Rozdíl byste nepoznali, jen služby jsou otřesné. Vážně nechtějte kupovat známky a vůbec od návštěvy pošty předem odrazuji. Místní poštovní schránka, která zažila císaře pána, a to nepřeháním, je stále funkční!
Sprchuji se studenou vodou ze skutečné sprchy na pláži. Přišel jsem na to, že studená voda mi už nevadí. Radost mi nedělá, ale nesmrdím. Venku je boží dopuštění, jak by řekla babička. Neprší, někdo vylévá rovnou cisterny vody, není vidět ani druhý břeh, kde se nachází Chorvatsko.
Zítra sám zvolám na Bělehrad! Vyrazím ještě před východem slunce. Kajak je připravený na vodu a Dunaj stoupl skoro o metr.