Z Olomouce do Istanbulu #24

🛃 4. Června 2/4 čási 🛃

Celnice je jedna z budov s cedulí s přeškrtnutou kotvou a je klimatizovaná a teprve podle výrazu recepční si uvědomuji, že nejsem asi nejčistší. Rychle nám pomáhá vyplnit dva papíry. Kolonky stylem jméno lodi? Napíšu Zegul Arrow, ale pak se zapřemýšlím, kajak jsem pokřtil jménem Merlin, tak to napíšu do závorky. Kolik lidí mi v kajaku pluje, píšu jeden, kam pluji? Přemýšlím nad tím, co kdybych napsal Konstantinopol? Radši píši Istanbul. Jméno kapitána? Jsem na kajaku kapitánem? Papír čtyřikrát kopíruje a ukazuje nám čtyři různé dveře, kam máme jít pro razítka.
V prvních mi seberou pas a jednu kopii, dostávám další papír s kolonkami, jednu podepíše a pošlou nás dál (celní policie). Druhé dveře, jen seberou kopii, další podpis do kolonky (státní policie), ve třetí se to opakuje (vodní policie). Čtvrté jsou nadepsané doktor, ve skutečnosti doktorka. Prohlédne si mou špinavou a smradlavou existenci s dostatečným odporem. Stále mám na sobě vestu a šprajdu. „Cítíte se zdravě?“ evidentně na mě nechce sahat. „Ano.“ „Máte očkování na covid?“ „Ano.“ Ani nemusím ukazovat potvrzení. Jen razítko, podpis. Pak za nás vyplní další papír, hlavně že ji už nebudu zamořovat vzduch…
Vracíme se do prvních dveří. Filip mi celou dobu dělá tlumočníka. Dostávám kopii, kterou jsem zde odevzdal. Celník na ní suverénně píše Originál a třískne na něj razítkem vrací mi pas a my můžeme jet na pivo. Ještě dostanu upozornění, že už nesmím vstoupit na maďarské území. To tak!
Míříme k hospůdce a myslím, že mě v tom vedru minuli Frodo se Samem a bavili se o zničení prstenu. Objednávám dvě piva, dozvídám se, že mají tuplák! Jen kývnu, je úžasně vychlazený, až mi při pití mrzne mozek. Mám hrozný hlad a už dlouho toužím po hamburgeru. A mají jalapenos!! Když jej přinesou, nejsem si jistý, že jej zvládnu. Za chvíli byl ve mně a ládoval jsem do sebe i chilli hranolky. Pak ještě zázvorové pivo, normálně je nealko, ale jak zjišťuji, tady jej mají čepované a alkoholické.
Od vedlejšího stolu se chlápek ptá, kam jedu, Filip za mě odpovídá. Objednává mi další zázvorové pivo. Já mám ale dost a Filip je řidič na limonádách. Stejně jsem ho tam nenechal…
Míříme rovnou ke kajaku, chlapíci z přívozu nám pomáhají s kajakem k vodě. Loučím se s Filipem a za chvíli už jsem opět na cestě.