Z Olomouce do Istanbulu #23

🚙 4. Června ¼ části 🚙

Stále jsem na pravé ucho hluchý, je to jako mít druhý den ve sluchovodu vodu. Sedám do kokpitu a hurá na cestu. Makám co můžu, s Filipem z hostitelské rodiny v Budapešti jsme měli domluvený sraz v deset, už před odražením ale píšu že to nestíhám. Nevím, čím to je, ale jsem v Moháči skoro hodinu později. Tedy v Moháči ne, jeho fabrikovou částí projíždím skoro 40 minut. Míjím dvě normální budovy se značkou zákazu kotvení a už jsem u místa srazu. Na pobřeží jsou prý všechny restaurace i hospody zavřené, na druhé straně řeky jsou tři další hospůdky, tam bychom si snad mohli sednout. Jedna z nich by mohla být otevřená. Filip tedy naskakuje na přívoz a setkáváme se konečně na druhém břehu. Vítáme se přátelsky, rád jej vidím.
Všechny tři hospůdky jsou zavřené. Ptám se v kase přívozu, kde tu je celnice. Neví, posílá nás k policejnímu vozu. Vedle vodní policie, jak píšou na autě, stojí dva postarší strážníci. Ti by mě nedoběhli, ani kdybych byl paraplegik… Taky neví. Policie za všechny prachy…
Filip dobíhá přívoz a už mi zvoní telefon. Celnice je dva kilometry proti proudu. Sejdeme se tam. Ačkoliv voda normálně neteče, tady nejsem schopný proti proudu upádlovat ani sto metrů. Uměle zúžené koryto mi to s proudem prostě neumožňuje!
Vytahuji kajak na betonové přístaviště přívozu. Filip šel pro auto. Požádal jsem nagelovaného policistu, zda by mi s kajakem pomohl výš o deset metrů. Ve stínu kroutí hlavou. Musí stát tady. Zajímalo by mě, zda mají taky ve sloganu pomáhat a chránit…
S Filipem se prvně pokoušíme kajak vynést nahoru, ale utrhne se mu v ruce poutko. Druhý pokus je naložit kajak do Octavie. Nevleze se do něj ani půlka. Takže s půlkou kajaku v autě a Filipem za volantem ujedeme asi padesát metrů. Černý asfalt pálí do chodidel a já nejsem schopný nést zadní část. prohodíme se. Odvezeme jej jen vedle přístaviště. Přichází policejní důstojník, ptá se, co tu s tím kajakem vlastně chceme. Já zatím odvazuji kolečka, možná by šlo kajak vézt tak, že bych na jeho konec přivázal kulaté pomocníky a uvnitř bych jej držel. Su smedný ako ťava! Vedro ve městě je neskutečné.
Policejní důstojník telefonuje. Kajak s sebou prý k proclení nepotřebuji. Necháváme jej tedy v přístavišti a hurá k celnici. Podle mapy míjíme tři hospody, ve skutečnosti dva baráky nestojí a třetí je rodinný dům. Ze čtvrté je zmrzlinářství! Mapy.cz se překonávají!