Z Olomouce do Istanbulu #21

💅 1. Června 💅

Dneska je den dětí 🧑🏻👧🏻 Ze vzdálené vesnice se ozývá veselý dětský smích. Kajak je zabalený a připravený na pokračování cesty. Prohlížím si jej, chci upravit provaz na špici, je přetočený a zašprajcovaný, bude mi čvachtat ve vodě a to mě po několika hodinách pádlování začne deprimovat. Levou rukou se zapřu o špici, pravou zaberu, co nejde silou jde ještě větší silou! Lup, v tu chvíli mi v palci levé ruky vybouchne bolest! Před očima mi zatančí hvězdičky. Když lano povolilo zaseklo se mi o nehet a povedlo se mi jej v půlce zlomit. Z pod nehtu mi teče krev. Chodím po pláži tam a zpátky a mezi zuby drtím nadávky…
Lékárnička je zabalená a vážně se mi jí nechce vybalovat, musel bych jí pak vracet jednou rukou zpět. Sáhnu do vesty, je tam rychlá pomoc – slivovice, zbytky z Olomouce. Mocně polknu velký lok, zbytkem si poleju krvácející palec a přimáčknu mírně odchlíplý nehet, čímž vytlačím většinu krve, třeba se ještě chytí. Další hvězdičky, až se posadím.
Sedám do kajaku a snažím se pádlovat, spíš se však nechávám unášet. V palci to pulzuje a dost blbě se drží pádlo. Kolem druhé odpoledne mám hlad a doplouvám k restauraci. Dnešek je prostě na prd! Zavřeno. Na druhou stranu potkávám dalšího seakayakáře, má na dnešek naplánovaných 50km, jen tam a zpátky, je v půlce a když viděl můj smutný výraz, podělil se se mnou o sendvič od manželky. Neměl jsem sílu odmítnout, domácí sendvič!
Pádluji a unáším se proudem, další hospůdka, opět zavřená, rekonstrukce. Dostávám plechovku piva, ta ve mně zasyčí! Pádluji až do šera, chci se dostat dneska zase přes padesát kilometrů, to je mé denní minimum!
Břehy jsou vyskládané velkými kameny a jsou vysoké! Skrz zapadající slunce zahlédnu pláž, kotví vedle ní malý kajutový motorový člun, podobný chorvatským rybářským… Zamáváme si a já přistávám.
Mezi osmou a devátou je komáří hodinka. Já přijel přímo na hostinu, kde jsem byl hlavní chod. Rychle stavím stan a oblékám se do dlouhého rukávu i kalhot. Český repelent jim snad voní! Nestíhám se plácat a tak brzy zalézám do stanu. Jediná výhoda je, že přes černé kalhoty od Hannah se malé sosáčky nedostanou!